Alokazja – jak odpowiednio uprawiać roślinę w domu?
Nie od dziś wiadomo, że zieleń koi zmysły i pozwala się wyciszyć. Stąd tak chętnie zapełniamy nasze kwietniki i parapety roślinami, wśród których często można znaleźć przybysza z dalekiej Azji Południowo – Wschodniej, intrygującą alokazję.
Azjatycka tajemniczość
Alokazja należy do rodziny obrazkowatych (Araceae), tej samej, z której pochodzą popularne w polskich mieszkaniach filodendrony, difenbachie, monstery czy skrzydłokwiaty.
Głównym elementem dekoracyjnym alokazji są jej liście – strzałkowate, wzorzyste i duże. W zależności od gatunku mogą mieć pomarszczone krawędzie lub przypominać kształtem afrykańskie maski. W naturalnych warunkach alokazje mogą dorastać nawet do 4 metrów wysokości. W domowej uprawie najczęściej spotyka się alokazję amazońską Alocasia amazonica (zwalana również szkieletową), która osiąga stosunkowo niewielkie rozmiary, za to ma charakterystyczne ubarwienie liści – ich unerwienie jest niemal białe, przypominające szkielet. Coraz częściej w domach można natknąć się na większe i bardziej egzotyczne odmiany tej rośliny.
Alokazje mają zdolność filtrowania i oczyszczania powietrza, wprowadzają też lekko tropikalny nastrój do wnętrz, w których stoją.
Alokazja w domu – jakie ma wymagania i jak ją pielęgnować?
Jak każda roślina, tak i alokazja ma pewne wymagania co do gleby czy temperatury, których wypełnienie sprawi, że roślina będzie pięknie i zdrowo się rozwijać, stanowiąc ozdobę mieszkania przez wiele kolejnych lat.
Temperatura i stanowisko do uprawy alokazji
Alokazja pochodzi w wyspy Borneo, na którym panują warunki klimatyczne zgoła inne od naszych rodzimych. Latem idealna dla tej rośliny temperatura zamyka się w przedziale 22-28°C, podczas gdy zima jest okresem spoczynku alokazji i temperatura wymagana spada do 18°C. Zwykle podobny zakres temperatur utrzymujemy we własnych mieszkaniach, więc nie powinno być potrzeby dogrzewania alokazji, warto jednak pamiętać o tym, by nie ustawiać jej w pomieszczeniach mocno klimatyzowanych lub takich, które nie są dogrzewane zimą.
Gdy roślina zostanie wystawiona na temperaturę poniżej 15°C, na liściach pojawią się plamy. Dlatego jeśli kupujemy alokazję w miesiącach zimowych, na czas transportu warto owinąć ją w folię lub agrowłókninę, by nie przemarzła.
Jeśli chodzi o nasłonecznienie, alokazja lubi miejsca słoneczne, jednak nie może stać w pełnym słońcu. W lasach deszczowych Borneo słońce dociera do alokazji przefiltrowane przez liście drzew. Wystawienie jej na pełne słońce może doprowadzić do jej poparzenia.
Wilgotność w uprawie alokacji w domu
Pochodzenie alokazji determinuje jej potrzebę wysokiej wilgotności. Jest to trochę bardziej kłopotliwe niż utrzymanie odpowiedniej temperatury. Jednak, patrząc na to z innej strony, w suchych pomieszczeniach, nawilżanie powietrza przynosi korzyści także ludziom. Jeśli mamy nawilżacz, warto postawić alokazję niedaleko niego, jeśli nie, możemy zalać wodą podstawkę pod doniczkę wypełnioną keramzytem i ustawić obok doniczki z alokazją. Parująca woda zapewni roślinie odpowiednie parametry wilgotności powietrza. Co jakiś czas warto alokazję zrosić wodą po liściach.
Odpowiednia gleba do uprawy i podlewanie alokazji
Alokazja nie lubi suszy, nie lubi też jednak stojącej wody. Najodpowiedniejszym podłożem będzie żyzna próchnicza gleba o lekko kwaśnym odczynie. Gleba powinna być odpowiednio przepuszczalna, dodatkowo warto dla dodatkowego drenażu wysypać warstwę keramzytu na dnie donicy z rośliną.
W sprzedaży można znaleźć dedykowane podłoże dla alokazji lub podłoże dla roślin tropikalnych, zwykle stworzone z lekko kwaśnego torfu z dodatkiem włókien i czipsów kokosowych, które zapewniają odpowiednią przepuszczalność.
O wiele gorzej niż z przelaniem alokazja radzi sobie z przesuszeniem, dlatego nie można zapominać o regularnym ale ostrożnym podlewaniu. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na to, aby woda do podlewania była w temperaturze pokojowej, podlanie zimną wodą nie jest korzystne dla rośliny. Alokazje wyśmienicie odnajdują się również w uprawie hydroponicznej.
Czytaj również: Hydroponiczna uprawa roślin doniczkowych – co warto wiedzieć zanim zaczniesz?
Nawożenie i przesadzanie alokazji
W okresie intensywnego wzrostu, czyli w okresie wiosenno-letnim, alokazję nawozić należy co około dwa tygodnie. Do nawożenia można wykorzystać dedykowane nawozy mineralne dla alokazji (np. nawóz do alokazji, monstery i filodendrona od firmy Agrecol) lub nawóz uniwersalny dla roślin śródziemnomorskich i egzotycznych (chociażby firmy Compo).
W okresie zimowym, gdy roślina pozostaje w stanie spoczynku, nie nawozimy.
Alokazja jest rośliną, która rośnie dość szybko – odnosi się to zarówno do jej części nadziemnych jak i kłącza pod ziemią. Dlatego młode rośliny należy przesadzać co roku, każdą wiosną, a rośliny starsze, które już osiągnęły swoje dorosłe rozmiary, co 2-3 lata, lub wtedy, gdy korzenie przerosną doniczkę. Naprawdę „leciwych” okazów nie trzeba już przesadzać, ale dobrze jest co roku na wiosnę wymienić im wierzchnią warstwę ziemi.
Rozmnażanie – jak podzielić alokazję?
Alokazję można rozmnożyć albo przez odrost korzeniowy, albo przez podział kłącza. Odrosty korzeniowe powstają u nasady zgrubiałych pędów, należy odciąż je ostrym nożem i umieścić w wilgotnym torfie, w temperaturze powyżej 25°C (np. pod folią). Ranę po cięciu dobrze jest zasmarować węglem drzewnym. W podobny sposób rozmnażamy roślinę przez podział kłącza.
Choroby i szkodniki w uprawie alokazji
Alokazja jest rośliną dość podatną na choroby grzybowe. Dlatego tak istotne jest unikanie jej przelewania i nie dopuszczenie do zastoin wody w donicy. Jedną z najczęstszych chorób grzybowych jest plamistość liści, objawiająca się w postaci czarnych lub ciemnobrązowych plam na liściach, otoczonych żółtym brzegiem. Jeśli dojdzie do infekcji, należy jak najszybciej odizolować roślinę od innych, usunąć zainfekowane fragmenty lub całe liście i zastosować jeden z preparatów grzybobójczych (np. Topsin M 500 SC). Dla uodpornienia alokazji na infekcje grzybicze warto profilaktycznie stosować Biosept Active.
Zmiany na liściach alokazji nie zawsze są objawem chorobowym. Mogą one wynikać z nieprawidłowości w pielęgnacji. Do najczęstszych zmian należą:
- Zażółcenia liści – pojawiają się zarówno gdy podłoże jest zbyt suche, jak i po przelaniu. Często liście żółkną i schną po zbytniej ekspozycji na słońce. Czasem też do żółknięcia doprowadza nagła zmiana warunków uprawy – np. przeniesienie ze sklepu do domu.
- Brązowiejące krawędzie liści i plamy – zwykle są efektem niedostatecznej wilgotności powietrza.
- Gubienie liści – alokazja zrzuca liście fizjologicznie – stare ustępują miejsca młodym. Jeśli jednak proces jest zintensyfikowany, może to świadczyć o przelaniu.
Alokazja dość często atakowana jest też przez przędziorki. Sprzyja temu zbyt niska wilgotność powietrza. Objawami aktywności przędziorków będzie zahamowanie rozwoju nowych liści i widoczna pajęczynka po spodniej stronie liścia. W wypadku inwazji przędziorków na alokazję, ze względu na jej małą ilość liści i ich sporą powierzchnię, dobrym sposobem na ich pozbycie się będzie przetarcie wszystkich liści roztworem szarego mydła lub preparatem olejowym.
fot. główne: depositphotos.com