Awokado z pestki – jak wyhodować własną roślinę?
Ze względu na swój szczególny smak awokado ma tyluż fanów co przeciwników. Jednak miłośnicy domowych roślin doniczkowych z pewnością docenią awokado jako roślinę ozdobną. Soczyście zielone drzewko nie tylko cieszy oko swoimi pięknymi liśćmi, ale także świetnie znosi przycinanie, stąd kilkuletnie rośliny można z łatwością formować do wybranego kształtu. Jak wyhodować awokado z pestki? Poniżej fani awokado znajdą krótki, ale szczegółowy poradnik.
Wszystko zaczyna się od pestki
Chociaż domowa uprawa awokado stała się prawdziwym hitem w ostatnich latach, to jej pestki już od dawna były wykorzystywane do uprawy domowych roślin domowych. Jak każda roślina, tak i awokado ma swoje wymagania uprawowe, a hodowla zaczyna się od wybrania odpowiedniej pestki.
Czy roślina wykiełkuje z każdego nasiona? Niekoniecznie. Często, jeśli pestka jest nieodpowiednia, nie wykiełkuje wcale lub też przyrost będzie mizerny a roślina słaba.
Jak zatem wybrać najlepszą pestkę?
Podstawą jest znalezienie dojrzałego i całkowicie zdrowego owocu. Jeśli awokado wykazuje oznaki choroby lub zepsucia, najprawdopodobniej pestka nie nadaje się do wyhodowania własnego drzewka.
Jeśli mamy już odpowiedni owoc, należy przekroić go wzdłuż, wyjąć pestkę, oczyścić z miąższu i obejrzeć ją dokładnie, w poszukiwaniu plam i niedoskonałości. Jeśli mamy szczęście i na stole leży piękna, błyszcząca pestka awokado, to za nami pierwszy krok ku własnemu drzewku!
Czytaj również… Jak uprawiać bambusy w doniczce?
Kiełkowanie awokado
Ukorzenianie i kiełkowanie pestki awokado wymaga pewnej wiedzy, ponieważ robi się to trochę inaczej niż w przypadku innych nasion, nawet tych ukorzenianych w wodzie lub na mokrej ligninie.
Oczyszczoną pestkę pozostawiamy do lekkiego przeschnięcia, a następnie możemy przez dobę namaczać ją w wodzie, co przyspieszy i ułatwi kiełkowanie. Następnie w pestkę należy wbić 3 lub 4 wykałaczki, mniej więcej w sam środek nasiona, najlepiej w równych odległościach od siebie wzdłuż krótszego obwodu pestki. Wykałaczki są po to, by utrzymać pestkę awokado zanurzoną w wodzie na mniej więcej 1/3 wysokości. I tak też wypełniamy wodą słoik lub pojemnik – by woda sięgała jedynie 1/3 wysokości naszej pestki.
Pestka powinna być ustawiona szpiczastym końcem do góry. Tak przygotowaną pestkę, stawiamy wraz ze słoikiem w nasłonecznionym miejscu, dbając o to, by zawsze dotykała ona lustra wody. Pierwsze korzonki pojawiają się w okresie od 4 do 8 tygodni. W tym samym czasie skórka na pestce zaczyna się złuszczać i odchodzić, aż wreszcie pestka pęka i w szczelinie pojawia się młody pęd.
Przez następne tygodnie bacznie obserwujemy zarówno wzrost korzeni, jak i pędu, regularnie wymieniając wodę, dbając o to, by nie stała się ona siedliskiem bakterii i pleśni, co mogłoby doprowadzić do gnicia pestki i zniweczyć wcześniejsze starania.
Gdy pojawią się pierwsze listki, a pęd osiągnie wysokość 15 cm, można ściąć go mniej więcej w połowie długości. Wymusi to na roślinie intensywniejszy wzrost i wkrótce powinna ona wypuścić większą ilość pędów bocznych i nowych listków. Cięcie nie jest jednak obowiązkowe i można pozostawić roślinę w spokoju.
Sadzenie awokado do donicy
Łodyga o długości 15 cm to niewątpliwy znak, że dla naszego przyszłego drzewka nadszedł czas na przeprowadzkę. Aby doniczka była idealna dla nowego lokatora, należy przede wszystkim pamiętać o dość grubej warstwie drenażowej, która może składać się z keramzytu, perlitu, lub potłuczonych, glinianych doniczek. Na warstwę drenażu sypiemy ziemię kompostową, wcześniej wymieszaną z kilkoma łyżkami nawozu. Górna warstwa powinna zawierać wyłącznie czystą ziemię i to właśnie w niej umieszczamy pestkę w taki sposób, żeby lekko wystawała. Po lekkim uciśnięciu ziemi wokół pestki całość dokładnie podlewamy.
Wymagania uprawowe awokado
Awokado uwielbia światło, którego do prawidłowego wzrostu potrzebuje w dużych ilościach. Dlatego najlepszym miejscem dla domowego awokado będzie parapet południowy. Niewystarczająca ilość światła sprawi, że sadzonka zacznie wypuszczać długie, wiotkie pędy z małą ilością liści, pień ulegnie wygięciu a cała roślina deformacji. Jest to również roślina ciepłolubna, dla której temperatura optymalna wynosi 24oC.
W kwestii podlewania – podlewać należy często i obficie, w taki sposób, by podłoże w doniczce było zawsze wilgotne (jednak nieprzelane). Wyjątek stanowi okres zimowy, w którym ogranicza się podlewanie ze względu na stan spoczynku rośliny.
Zima jest ciężkim okresem dla awokado, ze względu na jej umiłowanie światła. Przez okres zimowy roślina powinna przebywać w pomieszczeniu, które jest chłodne, ale również bardzo jasne. Temperatura otoczenia powinna wynosić między 0 a 8oC przez cały okres spoczynku. O wiele łatwiej jest, gdy posiada się ogród zimowy lub przydomową szklarnię, w mieszkaniu pozbawionym takich udogodnień może być trudno zapewnić odpowiednie dla awokado, zimowe warunki. Dodatkową niedogodnością zimy jest przesuszone powietrze, związane z trwającym sezonem grzewczym. By zapobiec usychaniu liści, należy roślinę zraszać wodą.
Czytaj także… Dlaczego zasychają końcówki liści doniczkowych?
Kwitnienie awokado
Awokado uprawiane w domu niezmiernie rzadko daje owoce. Jednak po czwartym roku życia rośliny, przy odpowiedniej pielęgnacji, możemy spodziewać się kwiatów. W naturze awokado kwitnie bardzo obficie – kwiaty są żółtozielone, drobne i od wewnątrz lekko owłosione. Zbierają się w duże, wiechowate kwiatostany, znajdujące się u szczytu pędów.
Ciekawym jest fakt, że kwiaty są obupłciowe. Otwierają się rano, jako kwiaty żeńskie, zamykając się po kilku godzinach, by następnego dnia po południu otworzyć się jako męskie. Lub otwierają się jako żeńskie po południu, a jako męskie kolejnego dnia rano. Aby uzyskać owoc, trzeba doprowadzić do zapylenia krzyżowego, czyli pyłkiem kwiatu z innej rośliny. Dlatego, jeśli chcemy mieć owocujące awokado w domu, musimy mieć jeszcze inną roślinę, kwitnącą w tym samym czasie.