Ozdobne papryki w doniczce – jak je uprawiać i pielęgnować?

Małe kolorowe papryczki, przez domowych ogrodników zwane papryką ozdobną, znane są również jako pieprz chilijski, pieprz turecki, pieprz hiszpański, pieprzowiec ostry lub pieprzowiec roczny.

Coraz częściej te chwytające za oko rośliny są ozdobą parapetów i tarasów. Nic w tym dziwnego. Małe, kolorowe owoce potrafią utrzymać się na roślinie przez kilka miesięcy, a do tego, ta odmiana papryki jest całkowicie jadalna. Jak dbać o paprykę ozdobą, by przez cały sezon kwitła i owocowała?

Jadalne ozdoby

Papryka roczna (Capsicum annuum) to karłowata odmiana papryki, pochodząca z tropikalnych obszarów Ameryki, skąd trafiła do Europy w XV wieku za sprawą portugalskich żeglarzy. Bardzo szybko roślina ta zdobyła popularność i już niecały wiek później, papryczki można było zobaczyć niemal w każdym oknie w Hiszpanii i we Włoszech.

pomarańczowe papryczki chilli

Chociaż jej niewielkie kwiaty są białe i zupełnie niepozorne, a ciemnozielone liście też nie należą do specjalnie ozdobnych, to jej owoce są naprawdę efektowne. Drobne, ale bardzo liczne, mają błyszczącą skórkę i różne kolory – w zależności od odmiany papryczki zmieniają kolor w miarę dojrzewania. Również kształty mogą być zróżnicowane – od kulistych, przez walcowate, aż po spiczaste.

Rośliny osiągają zwykle nie więcej niż 30 cm wysokości, są jednak gatunki, które dorastają nawet do 50 cm. W przypadku tych ostatnich dobrze jest wesprzeć roślinę odpowiednimi podporami, aby nie złamała się pod własnym ciężarem.

Owoce są jadalne, ale ostre jak piekło! Małe papryczki zawierają duże ilości kapsaicyny, alkaloidu, który powoduje uczucie pieczenia po zetknięciu z błonami śluzowymi. Przed konsumpcją trzeba pamiętać, że nadmiar kapsaicyny może być szkodliwy, dlatego nie zaleca się spożycia zbyt dużej ilości papryczek na raz. Bezwzględnie należy je również trzymać poza zasięgiem dzieci, pamiętając o tym, że szkodę mogą wyrządzić nie tylko owoce pełne kapsaicyny, ale także pozostałe, zielone części, które są trujące.

Czytaj również… Najpopularniejsze rośliny do lasu w słoiku

UWAGA! Papryka (Capsicum) należy do rodziny psiankowatych (Solanaceae) tak jak bakłażany, pomidory i ziemniaki. W sprzedaży znajdują się również psianki paprykowe (Solanum pseudocapsicum), które mogą wydać się podobne do papryki rocznej. Psianki również posiadają wiele drobnych i kolorowych owoców, które są kuliste w kształcie. Owoce te zawierają trującą dla człowieka solaninę i zjedzone mogą spowodować poważne zatrucie pokarmowe! Dlatego przed konsumpcją warto się upewnić, że w doniczce znajduje się roślina z gatunku Capsicum, a nie Solanum!

Uprawa i pielęgnacja papryki ozdobnej

Paprykę ozdobną można wyhodować z nasion, jednak znacznie częściej na parapety trafiają dorosłe rośliny, zakupione w sklepie ogrodniczym. Przy wyborze konkretnego gatunku warto zwrócić uwagę na kondycję rośliny. Najlepiej wybrać taką, która ma dużą liczbę twardych owoców, jest dobrze rozkrzewiona, a jej liście są sprężyste, zielone i nie zaczynają więdnąć.

Po zakupie papryczkę warto przesadzić do większej doniczki. Będzie dobrze rosła na zwykłym podłożu uniwersalnym, świetnie też sprawdzi się podłoże do uprawy warzyw. Przywiezioną i ewentualnie przesadzoną w domu roślinę należy ustawić w jasnym, pełnym słońca i przewiewnym miejscu. Światło słoneczne jest kluczowe dla dojrzewania owoców, które wymagają intensywnego nasłonecznienia przez kilka godzin dziennie. Latem rośliny dobrze czują się na zewnątrz, a pobyt na świeżym powietrzu sprzyja zapylaniu kwiatów.

różne papryki doniczkowe ozdobne

Temperatura dla papryczek, czy to w domu, czy na zewnątrz nie powinna być niższa niż 13 stopni i nie powinna przekraczać 21. Kiedy roślinie jest zbyt gorąco, jej liście zaczynają więdnąć i opadać. Podlewanie papryki ozdobnej powinno być regularne i dosyć częste – jeśli roślina stoi na dworze, konieczne może być codzienne podlewanie. Ziemia w doniczce powinna być stale wilgotna, ale nie przemoczona. Zalegająca w podstawce woda i zbyt mokre podłoże doprowadzą do gnicia korzeni, z kolei zbyt skąpe podlewanie doprowadzi do zrzucania przez roślinę kwiatów i owoców. Dlatego warto zapewnić roślinie doniczkę z odpowiednią warstwą drenażu, aby uniknąć gnicia korzeni i wynikających z tego chorób grzybowych.

Ważne jest również, aby od ukazania się pierwszych kwiatów paprykę regularnie zasilać nawozem uniwersalnym lub nawozem do pomidorów. Pomoże to utrzymać jak najdłuższe kwitnienie i owocowanie, zapewniając wszystkie składniki pokarmowe w okresie ich zwiększonego zapotrzebowania.

Chociaż w naturze jest to roślina wieloletnia, w uprawie doniczkowej jest traktowana jako jednoroczna, dlatego po zakończeniu owocowania roślinę wyrzucamy. Można natomiast pozyskać nasiona z ostatnich owoców i wysiać je w okolicy marca do skrzynek lub wielodoniczek. W temperaturze 18-25 stopni nasiona zaczną kiełkować po około 2-3 tygodniach, a po 3-4 miesiącach od siewu rośliny wydadzą pierwsze owoce.

Kasia

Wiedzę o roślinach zdobywam cały czas. Często teoria to jedno a życie życiem. Metodą prób i błędów poznaję świat roślin domowych aby dzielić się wiedzą na blogu. Wierzę, że każdy może nauczyć się uprawiać swoje ulubione rośliny w doniczkach.

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *