Monstera dziurawa – z meksykańskiej dżungli do polskich szkół i biur

Wszystko zaczęło się w tropikalnych lasach Meksyku. To właśnie z tego miejsca pochodzi Monstera dziurawa lub inaczej Monstera deliciosa – roślina na czasie, wszechobecna w polskich szkołach, biurach i przeróżnych urzędach publicznych. Co sprawia, że zawojowała serca Polaków? Dlaczego jest tak popularna zarówno w naszych domach jak i w budynkach użyteczności publicznej? Jak należy ją pielęgnować? Właśnie tego możesz się tutaj dowiedzieć.

Charakterystyka i ciekawostki

Monstera dziurawa jest wiecznie zielonym pnączem o imponujących rozmiarach. Efektowne są przede wszystkim jej liście – intensywnie zielone i o interesującym perforowaniu. O te dziurki właśnie cały ten zamęt. Czy jako ludzie mamy wewnętrzną potrzebę anihilacji? Przy okazji, polecam film Alexa Garlanda z 2018 o tym samym tytule. Jednak trzeba uważać, rośliny w tej produkcji nie zawsze przedstawione są sympatycznie i mogą być źródłem koszmarów. Film tylko dla zagorzałych fanów roślin.

Co ciekawe, dziurkowanie pojawia się jedynie w starszych liściach gdyż w środowisku naturalnym roślina wspinając się po pniach drzew postanowiła wytworzyć swoisty wentyl bezpieczeństwa, który mógłby ochronić powiększające się z roku na rok liście (mogące osiągnąć 60 cm średnicy) przed przeciążeniem od wody opadowej. To właśnie ono sprawia, że Monstera jest tak nietuzinkowym ozdobnikiem przestrzeni biurowych i niejeden wprawiony biznesmen jest w stanie wydać na nią niemałe pieniądze. Młodsze liście przyjmują z kolei zwarty, migdałowaty kształt.

Młode liście monstery nie wytwarzają dziur. Pojawiają się one na starszych liściach.
fot. sodamtree / pixabay.com

Jeśli chodzi o kwiatostan, ma on wygląd białych, ciekawie wyglądających kolb. Nie jest on jednak często widziany w naszych domach, gdyż roślina nieczęsto ma w nich odpowiednie warunki do ich wytworzenia. Mało kto zdaje sobie sprawę, że mogą powstać z nich później jagody o intrygującym smaku opisywanym jako połączenie ananasa i banana! Jednak jest to w Polsce widok jeszcze rzadszy. Okazuje się bowiem, że owoc ten potrzebuje aż roku, żeby dojrzeć. Może to i dobrze, że owoce Monstery to rzadkość, ponieważ wydzielają one silny, słodko-kwaśny zapach, który raczej nie sprawdzi się jako aromat biura.

W naturalnym środowisku, Montera dziurawa występuje w południowych wysokogórskich częściach Meksyku, a także w Belize, Hondurasie, Salwadorze, Kostaryce, Gwatemali i w Panamie. Można ją spotkać także na Florydzie, w Azji Południowej i Australii. Dziko żyjąca roślina pnie się po drzewach w celu uzyskania cennego dostępu do światła. Pamiętajmy, aby przy zakupie zwrócić uwagę na niezwykle podobną odmianę monstery, którą jest Monstera Borsigiana. Główną różnicą pomiędzy nimi jest to, że ta druga nie wytwarza charakterystycznych dziur.

Kwiatostan monstery dziurawej ma kształt kolby. Jest łudząco podobny do kwiatostanu skrzydłokwiatu. fot. Thomas B. Wyler / flickr.com

Wymagania

Monstera Dziurawa to roślina raczej tolerancyjna. To kolejny powód, dla którego jest tak chętnie wybierana do biur i szkół. Zieleń w takich miejscach nie może być być w centrum zainteresowania, a stanowi jedynie tło do potencjalnie lukratywnych rozmów biznesowych czy jako relaks dla zestresowanych uczniów przed egzaminem z biologii. Preferuje ona stanowisko półzacienione. Nie lubi za to bezpośredniej ekspozycji na słońce, ale w razie zbyt słabego do niego dostępu nie będzie rozwijać się prawidłowo.

Temperatura jaka jest odpowiednia dla monstery to ta standardowa czyli pokojowa – między 18 a  24 stopni. Zimą nie powinna spaść poniżej 12 stopni. Grozi to bowiem powstaniem ciemnych plam na liściach. Dziury to już wystarczająca atrakcja. Jeśli chodzi o glebę, odpowiednie będzie podłoże torfowe o wysokim stopniu przepuszczalności.

fot. Tobias Ziegler / flickr.com

Pielęgnacja

Pierwsze, o czym trzeba pamiętać przy pielęgnowaniu swojej Monstery dziurawej, to zraszanie jej wodą raz na jakiś czas. W końcu to roślina z lasu deszczowego, dlatego wysoka wilgotność powietrza to jej żywioł. Jeśli chodzi o podlewanie natomiast, to paradoksalnie roślina lubi niezbyt wilgotne podłoże. Dlatego wystarczy robić to raz w tygodniu, pamiętając by pozwolić podłożu trochę przeschnąć przed kolejną dawką wody.

Jeśli jesteśmy początkującymi ogrodnikami, warto na dnie doniczki umieścić warstwę drenażową złożoną z keramzytu lub kamieni. Monstera powinna być przesadzana co wiosnę. W innym wypadku rozrośnie się i nie ujarzmimy tej meksykańskiej energii. Co do przycinania, raczej się tego nie praktykuje. Roślina doskonale radzi sobie bez tego zabiegu.

Monstera deliciosa to efektownie wyglądająca i mało wymagająca roślina. Chociaż dziś może wydawać się już nieco spospoliciała, wciąż jest ciekawym dodatkiem do naszego domu czy biura. Jeśli więc chcecie nadać wnętrzu nieco atmosfery rodem z dżungli – z pewnością jest to ozdoba godna polecenia.

fot. główne Brina Blum / unsplash.com

Kasia

Wiedzę o roślinach zdobywam cały czas. Często teoria to jedno a życie życiem. Metodą prób i błędów poznaję świat roślin domowych aby dzielić się wiedzą na blogu. Wierzę, że każdy może nauczyć się uprawiać swoje ulubione rośliny w doniczkach.

Polecane artykuły

2 komentarzy

  1. Mi moja monstera niestety marnieje… liście robią się brązowe i suche na końcach…nie przelewam jej…w domu jest nawilżacz powietrza, ale mimo to coś jest nie tak… obcięłam jej kilka żółtych liści i takich już brązowych, ale nie wiem czy dobrze zrobiłam…szkoda mi jej, chciałabym ją jakoś uratować, ale nie wiem jak…może przesadzenie by pomogło?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *